Een doos met een handvat

We kennen allemaal de twee mannen Harvey Specter en Mike Ross van de welbekende advocatenserie Suits. Hierin zien we vaak mannen, strak in pak, met een aktetas lopen.

Aktetas: de definitie

Een aktetas is geen portfolio. Bij een portfolio zit er namelijk geen handvat aan. Een aktetas is een rechthoekvormige tas met aan de bovenkant een handvat. Vaak in ledere uitvoering, maar ze zijn uiteraard ook verkrijgbaar in stoffen uitvoering. De tas wordt over het algemeen gebruikt om een laptop of briefpapieren in te vervoeren. Meestal worden in deze tas aktes van en naar een gerechtshof gebracht. Vandaar de verwijzing naar de advocatenserie Suits.

Verschillende soorten, maten, vormen, stijlen en kleuren

De aktetas is inmiddels verkrijgbaar in allerlei soorten, stijlen en kleuren. Ze worden wel vaak in wat meer neutrale kleuren geproduceerd. Dit om te voorkomen dat het vloekt bij de kleding van de persoon die de tas met zich meedraagt. Zoals eerder beschreven komen de aktetassen vaak in lederen uitvoering voor, bijvoorbeeld bij Burkely. Echter is het ook mogelijk om aktetassen te produceren met wat sterkere materialen zoals bijvoorbeeld hout of plastic of staal. Als de aktetas van sterke materialen wordt gemaakt is het vaak om de inhoud van de aktetas te beschermen. Dit heeft te maken het feit dat de inhoud van de aktetas vertrouwd en/of geheim is.

Een aktetas stijlen

Op een aktetas zit dus een handvat. Deze is expliciet klein ontworpen, zodat het makkelijk in de hand gehouden kan worden. Tegenwoordig is de aktetas zo ontwikkeld dat sommige aktetassen beschikken over hengsels die over de schouder gedragen kunnen worden.

Waar kunt u een aktetas aanschaffen?

Aktetassen zijn verkrijgbaar in winkels waar u kantoorartikelen kunt aanschaffen. Denk goed na voordat u een aktetas gaat aanschaffen. Bijvoorbeeld aan de grootte of het soort materiaal. Ook aan wat u in de aktetas wil vervoeren.